Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Μπάτμαν

Nobody calls me Lebowski. You got the wrong guy. 
I'm the Dude, man.

[The Big Lebowski, 1998]

Πιστεύω ότι η ζωή είναι γεμάτη σουρεαλιστικές αναφορές (το έχω πει, το έχω γράψει ξανά και ξανά) κι αυτό είναι για μένα ένα στοιχείο παρηγοριάς, ένα δεδομένο που κάνει τη ζωή μου ανεκτή. Το μήνυμα είναι κατά βάσιν ότι κάτι τόσο γελοίο δεν πρέπει να το παίρνεις πολύ στα σοβαρά. Από την άλλη σκέφτομαι ότι επειδή αγαπώ ιδιαιτέρως το σουρεαλισμό στη ζωή ή τέλος πάντων τείνω να προσέχω τα περίεργα-ασύμβατα-γελοία που συναντώ, ίσως να μου τρέχουν κιόλας ρε παιδί μου περισσότερο, τί να πω; 

Τέλος πάντων, άκου και πες μου τώρα αν έχω δίκιο. Εκεί που είμαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι του χειρουργείου έτοιμη να γεννήσω, έντρομη όσο δεν παίρνει ως κλασική φοβιτσιάρα, εκεί που κοιτάζω τα πράσινα και μωβ φώτα από πάνω μου και σκέφτομαι: 1. ότι μοιάζουν με φώτα σε ντισκοτέκ και 2. ότι το πράσινο και το μωβ ταιριάζουν πολύ μεταξύ τους, εκεί λοιπόν ακούω τον γιατρό μου να μπαίνει στο χειρουργείο και να πληροφορεί τους νοσοκόμους ότι θα κάνει τον τοκετό μαζί με έναν συνάδελφό του, τον κο. Μπατμανίδη. 



Wanderer above the Sea of Fog (after Friedrich)



Σκέφτομαι λοιπόν εντάξει, ψυχραιμία, εδώ μπορεί συμβαίνουν τα εξής: 

1. δεν άκουσα καλά - μα σε λίγο ο γιατρός μου επαναλαμβάνει το όνομά του καθαρά πάνω από το κεφάλι μου. "Μπατμανίδης". Χωρίς αμφιβολία.

2. ο Μπατμανίδης, ο γνωστός και μη εξαιρετέος τραγουδιστής Μπάμπης Μπατμανίδης, είναι τα πρωινά μαιευτήρας - αλλά τότε πώς εξηγείται ότι κατά δήλωσή του ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη; 

3. Μόνη λογική εξήγηση η συνωνυμία ή συγγένεια του μαιευτήρα με τον τραγουδιστή - Μα είναι δυνατόν να υπάρχει όντως άνθρωπος με το αληθινό επώνυμο "Μπατμανίδης"; Και ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε εδώ αυτή τη στιγμή για να με ξεγεννήσει; Πού βρισκόμαστε; στη Γκόθαμ Σίτυ;

4. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν. Τα φαντάζομαι. Μην ξεχνάμε ότι έχω λάβει ισχυρή αναισθησία. Μπορεί να σάλταρε το μυαλό. Πολύ θέλει; 


The Lamentation (after Rubens)



Μετά το πέρας του τοκετού και των δυσάρεστων άλλων που δεν είναι της παρούσης, όταν πιά βρήκα το κουράγιο να αστειευτώ, ρώτησα το γιατρό μου, γιατί έπρεπε να μάθω, έπρεπε να πάρω μιά απάντηση βρε αδελφέ. Αν με ξεγέννησε ο Πόντιος Μπάτμαν είχα δικαίωμα να το ξέρω. 
- Γιατρέ, το και το, έτσι άκουσα, είναι όντως αυτό το όνομα του συναδέλφου σας; 
- Ναι, αυτό είναι. 
- ... Ε, το ξέρετε ότι υπάρχει και τραγουδιστής με το ίδιο όνομα; 
- Όχι, δεν το ήξερα. 
- Βέβαια.  Έχει πει την "Οικοδομή" (από όπου ο στίχος "η υποδομή σου είναι το κορμί σου, κι όταν το λικνίζεις, οικοδομές γκρεμίζεις") και το "Μη μου σπας τ'αμάξι γλυκιέ μου αναρχικέ". 
- Α, για δες σύμπτωση. Και σήμερα το πρωί κάποιος του έσπασε όντως το αμάξι.



Supper at Emmaus (after Caravaggio)



Τέλος πάντων, να μην τα πολυλογούμε. Εγώ μπορεί να πιστεύω ότι ο Batman ήταν παρών σε εκείνη τη χειρουργική αίθουσα. Έτσι μ'αρέσει, έτσι πιστεύω. Αν εσείς είστε περισσότερο ορθολογιστές δεχτείτε την εναλλακτική πεζότερη ερμηνεία. 
Ψάχνοντας στο Google διαπίστωσα ότι υπάρχει γυναικολόγος Πατμανίδης.


******
Η ανάρτηση εικονογραφείται με έργα του ζωγράφου Joe Forkan και προέρχονται όλα από το "Lebowski Cycle", μιά σειρά έργων που συνδυάζουν γνωστούς πίνακες της Δυτικής Τέχνης με σκηνές από την ταινία "The Big Lebowski" των αδελφών Κοέν. Μπορεί κανείς να δει όλη τη σειρά -σε συνδυασμό με τα πρότυπά τους- στην ιστοσελίδα του καλλιτέχνη ΕΔΩ. Αν με ρωτάτε δεν βρίσκω όλα τα έργα πετυχημένα και σε πολλές περιπτώσεις η σχέση με τα αρχικά τους πρότυπα είναι από χαλαρή ως γελοία. Αλλά το The Big Lebowski είναι μιά από τις πιό αγαπημένες μου ταινίες. Λέγεται ότι στο The Big Lebowski βρίσκονται απαντήσεις σε πολλά από τα σοβαρά ζητήματα της ζωής - και δεν είναι τυχαίο ότι στην Αμερική έχει ιδρυθεί και σχετική θρησκεία.





21 σχόλια:

Xilaren είπε...

:-)))

Xilaren είπε...

http://www.flickr.com/photos/62500555@N08/6908912113/

Σταυρούλα είπε...

Αυτή η γνώση σου στα γαβ με στέλνει!Μην πω για το σχολιασμό των φώτων. :)
Είχα συμφοιτήτρια με το επίθετο Βατμανίδου (Σαλονικιά)

Ανώνυμος είπε...

Να με συγχωρείτε, αλλά όλο αυτό το σκηνικό με τα πρασινομωβ φώτα και τον γιατρό-Μπάτμαν εμένα αμέσως μου έφερε σαν σάουντρακ στα αυτιά μου αυτό:
http://www.youtube.com/watch?v=vYTPoTPquBM

in antis είπε...

Να είσαι καλά Ιφιμέδεια, το χρειαζόμουν αυτό σήμερα! :))))

Είχα καιρό να σε δω, και λίγο καθυστερημένα σου στέλνω τις πιο θερμές ευχές μου σε εσάς και το νέο μέλος της οικογένειας. Υγεία και αγαθή τύχη να τον συνοδεύει πάντα!

Χαιρετισμούς

karagiozaki είπε...

αγαπημένη ταινία. για τον μπατμανίδη καταλαβαίνω γιατί παράκουσες. κάθε γυναίκα εκείνες τις δύσκολες ώρες χρειάζεται έναν σουπερ ήρωα στο πλάι της. ;)

Ιφιμέδεια είπε...

@Xilaren

Tέλειον! (ευτυχώς ο δικός μου Μπατμανίδης δεν με άρχισε στα χαστούκια)

Ιφιμέδεια είπε...

@renata

Άβυσσος οι γνώσεις μου στα γαβ, αλλά πάντοτε θέλω να ενημερώνομαι για τα νέα μοντέλα.

Με συγκλονίζει η πληροφορία σου: τί γίνεται τέλος πάντων στη Θεσσαλονίκη; Πώς εξηγούνται αυτά τα φαινόμενα; Είναι η Θεσ/νίκη η Γκόθαμ Σίτυ; Μήπως ο Ψωμιάδης είναι ο Τζόκερ;

Ιφιμέδεια είπε...

@in antis

Όπως καταλαβαίνεις, έχω σαλτάρει και γράφω ό,τι μου κατεβαίνει. Κλασικά κι αγαπημένα.
Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σου για το νέον μας μέλος :)))

Ιφιμέδεια είπε...

@karagiozaki

Τέλεια παρατήρηση! Όντως χρειαζόμουνα έναν σούπερ-ήρωα εκείνη την ώρα -κι ίσως εξαιτίας του πήγαν εν τέλει όλα καλά :)

Takis X είπε...

Καλέ ,δεν σε προλαβαίνουμε πια..Απο τότε που εγινες μανα καλπάζεις συνεχώς.Μια στο χειρουργειο ,μια στο μπλογκ ,μια στην αγκαλιά του γιου σου(η δεν είναι γιος κ φαω ξύλο?)

ωραία μου ακουγονται ολα ,κ αυτη η σκηνη πριν τη γεννα μου θυμίζει μια δικη μου σκηνή ,απο ενα δικό μου χειρουργειο ,αλλα προς το πιο μακάβριο.

ο μπατμανιδης μου είναι παντελως αγνωστος.Αλλα θα τον μαθω κ αυτόν καποια στιγμή.

Ιφιμέδεια είπε...

@Takis X

Είδες τί κάνει η άδεια μητρότητας - ή πιό σωστά η αποχή από τα καταναγκαστικά έργα;

(γιος, γιος, γιος)

Τελικά τον Μπατμανίδη μόνο εγώ τον ήξερα;

lemon είπε...

1. Είχμε γείτονες (στην Καλαμαριά) Πατμανίδου/η
2. Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι είναι και για μένα από τις ΠΙΟ αγαπημένες μου ταινίες. Το χιούμορ του προκαλεί μια θαυμάσια συνενοχή-και τρελλά γέλια σ'όσους το ξαναβλέπουν.
3. Αυτές οι σουρεαλιστικές σκέψεις, αχ, τις πιο παλαβές στιγμές, αχ Ιφιμέδεια, όπως το λες, αυτές μας σώζουν.

Ιφιμέδεια είπε...

@lemon

Εσείς οι βορειοελλαδίτες λέτε τα πιό εξωφρενικά πράγματα με τον πιό φυσιολογικό τρόπο. Πρέπει να βρω από πού προέρχεται αυτό το επίθετο. Μου χρειάζεται ένας Πάνος Θεοδωρίδης!

Αγαπημένη μου, το ξέρω ότι πιστεύεις κι εσύ στη δύναμη του χιούμορ και του σουρεαλισμού -με κάτι τέτοια μένουμε ακόμα όρθιες ;)

Ανώνυμος είπε...

πέθανα :DDDDDDD

Ιφιμέδεια είπε...

@kihli

χιχιχι

μ είπε...

Γιος το νέο μέλος;;;

Να σας ζήσει ρε Ίφι, ό,τι καλύτερο να τον συνοδεύει στη ζωή του!

Σχετικά με το Μπατμανίδης, πρέπει να σου πω ότι ένας από τους καλύτερους ψυχιάτρους του Ηρακλείου λέγεται Τρελόπουλος :)

Ιφιμέδεια είπε...

@Μάνος

Κουμπάρε μου, γιός είναι το καμάρι της μάνας! ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές σου.
(μόλις τον έβαλα για ύπνο, είναι και νυχτόβιος σαν τη μαμά του)

Ο κ. Τρελλόπουλος ακούγεται μούρλια! Νομίζω ότι πολύ θα τον ήθελα για γιατρό μου!

Unknown είπε...

Μα αγαπητή μου ορθώς εκταλαβάτε, εγώ σας ξεγέννησα, γι αυτό και μετά το πέρας του τοκετού αναφώνησα "δικό σας"

Vassiliki Pliatsika είπε...

@Batmanidis

Αγαπημένε Μπατμανίδη,

σας ευχαριστώ πολύ που επιβεβαιώνετε επιτέλους ότι οι μύθοι γίνονται πραγματικότητα και ζουν ανάμεσά μας.

amalthia είπε...

καλέ στη Γκόθαμ σίτυ πήγες να γεννήσεις; και στο δρόμο άκουγες την "οικοδομή";