Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Σε κατάσταση πολιορκίας




Είμαστε οι πιό πολλοί καμένοι από χέρι -κι ας μην το ξέρουμε.

Κι ο αέρας σκορπάει τις στάχτες.




Ο αέρας που φυσάει τώρα έξω λυσομανάει. Καίγονται τα προάστια της ευρωπαϊκής πρωτεύουσάς μας. Κι εμείς το βλέπουμε στην τηλεόραση, στην οθόνη του υπολογιστή ή από το παράθυρο. Μυρίζουμε τον αέρα, νιώθουμε την απειλή. Σαν άνοα ζώα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Γουρλώνουμε τα μάτια, μυρίζουμε τον αέρα. Αυτό.



Έχω μιά αίσθηση ότι χρόνια τώρα αυτή η φωτιά, αυτή η πυρκαγιά είναι μιά οντότητα. Έχει ταυτότητα και θέληση. Θέλει να προχωρήσει προς το κέντρο της Αττικής. Να την σαρώσει και να την κάψει όλη. Να διαβεί το κέντρο της χώρας και να το απανθρακώσει. Κι ίσως τότε να ησυχάσει.



Πριν δύο μόλις χρόνια, στη φωτιά της Πάρνηθας, σκεφτόμουν τί θα έπρεπε να πάρω απο το σπίτι αν η φωτιά έφτανε ως εδώ. Κατέληξα σε μιά μικρή λίστα λογικών και συναισθηματικών επιλογών. Ταυτότητες και διαβατήρια, ένσημα, βιβλιάρια, τα στέφανα του γάμου μας (ω, η μικροαστική μας καταβολή), το πιό πολύτιμο βιβλίο μου (με την αφιέρωση του Θ.), αρχεία του υπολογιστή, τα laptops, μερικά ρούχα. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αναντικατάστατο.

Ως το βράδυ μπορεί να χρειαστεί να βγάλω πάλι την λίστα από το συρτάρι.
Στο μεταξύ θα προσποιηθώ ότι είναι μιά κανονική Κυριακή 23 Αυγούστου και θα μαζέψω τα πράγματα για τις διακοπές που ξεκινάμε αύριο.
Οι απέναντι άλλωστε ακούνε σκυλάδικα στη διαπασών όπως κάθε μέρα...

16 σχόλια:

μ είπε...

Ο ιός των πυρκαγιών εκμεταλλεύεται στο έπακρο την απληστία και την ανεπάρκεια του "ασθενή". Χτυπάει μάλιστα κάθε Αύγουστο.

Καλές διακοπές.

Ιφιμέδεια είπε...

Ναι, τον Αύγουστο που είναι παχιές οι μύγες.. Τι να πω; Είναι εντελώς σοκαριστικό αυτό που ζούμε...

7Demons είπε...

Βλέπω παρέλαση στην τηλεόραση τα τηλε-ψώνια να κλαψομουνιάζουν.
Χθές-όπως και πριν 2 χρόνια-πάλι από το αεροπλάνο μύριζα αλλά και έβλεπα τον όλεθρο.
Χθές όπως και πριν 2 χρόνια σκεφτόμουν πάλι τα ίδια: ΕΜΕΙΣ είμαστε οι υπεύθυνοι με την πολιτική μας αφασία,την κοινωνική μας αναλγησία και την (sic)φιλοτομαρίασή μας.

Καλές διακοπές κούκλα.

Ιφιμέδεια είπε...

Δυστυχώς.. επτωχεύσαμε. Ως λαός, ως κοινωνία, και ως άτομα προφανώς.

Ποιός θα μας προστατεύσει από την επερχόμενη τηλεκάλυψη...(το τηλεκοντρόλ!)

ELvA είπε...

...'Στο ιδιο εργο θεατες', χρονια τωρα, αγαπητη Ιφι. Καπου διαβασα οτι ισως πρεπει να τα χασουμε ολα (ενα πολυ βαρυ τιμημα αναμφιβολα) για να ξυπνησουμε απο το ληθαργο, να κλεισουμε τη τηλεοραση και να βγουμε στους δρομους να φωναξουμε για οσα μας εχουν καψει χρονια τωρα...
Kαι να ηταν μονο τα δαση ... :(

Koυραγιο, ευχομαι

Ιφιμέδεια είπε...

Ένας φίλος σήμερα μας έλεγε ότι πρέπει να εξολοθρευτεί το 90% των νεοελλήνων και να εισάγουμε σκανδιναβούς...


θα μας χρειαστεί πολύ κουράγιο προκειμένου να συνεχίσουμε να ζούμε με τους συνέλληνές μας.

I.I είπε...

Το 90% μόνο;

Κοίτα να περάσεις καλά όπου κι αν πάτε.

YO!Reeka's είπε...

το σκέφτηκα κι εγώ αυτό με τις λίτσες, κι ας μην κατοικών σε περιοχή «υψηλού κινδύνου». φωτογραφίες, ένα-δυο κειμήλια, κάποια αναμνηστικά, το λάπτοπ

ka8y είπε...

Ενώ έσβηνα κάπου στην σταμάτα με πήρε η μάνα μου οτι φευγουν απο το σπίτι.. το μονο που σκέφτηκα να πάρει είναι το λαπτοπ μου και τα πτυχία μου...

Πιο μετά στον Διόνυσο είδα μια κυρίανα φεύγει και είχε γεμίσει το αυτοκίνητο με χαλιά και πίνακες...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Θα σου πω μία ιστορία που είναι ο ορισμός της ειρωνίας.

Το Σάββατο της φωτιάς πήγαινα στον Σχινιά να βγάλω φωτογραφίες τον υγροβιότοπο και τις αυθαίρετες ταβέρνες που είναι μέσα στο δάσος για να ανεβάσω σχετικό ποστ.

Είπαμε να πάμε από τη λίμνη του Μαραθώνα που είναι (ήταν πλέον...) πανέμορφη. Η αστυνομία δεν μας άφησε να περάσουμε λόγο της πυρκαγιάς. Μετά το μπάνιο καταφέραμε να γυρίσουμε στην Κηφισιά μόνο από την Αττική οδό μιας και όλοι οι άλλοι δρόμοι ήταν επικίνδυνοι...

Η καταστροφή είναι τεράστια :(

Ιφιμέδεια είπε...

@Ι.Ι:

Αν μεγαλώσεις το ποσοστό θα μας συμπεριλάβεις κι εμάς σιγά-σιγά και δεν συμφέρει... ;)

(καλά περάσαμε!)

Ιφιμέδεια είπε...

@Υο!reeka:

Είδες που χρειάζονται πάντα οι λίστες;

Ιφιμέδεια είπε...

@καθυ:

Ειλικρινά εύχομαι να πήγαν όλα καλά για σας τους ίδιους καταρχήν και μετά για τα κάθε είδους κειμήλια που όλοι αξιολογούμε ως σημαντικά στη ζωή μας.

Ιφιμέδεια είπε...

@ΙωάννηςΚ

Είναι όντως κάπως ειρωνικό που την ίδια ώρα που εσείς σκεφτόσασταν να πάτε απολαύσετε το φυσικό περιβάλλον, κάποιος άλλος σκεφτόταν πώς να το λαμπαδιάσει. Η καταστροφή είναι ασφαλώς πολύ μεγαλύτερη από όσο μπορεί κανείς τώρα να εκτιμήσει. Τα πλέον δυσάρεστα έρχονται μάλλον...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Βάλε σε εισαγωγικά το φυσικό περιβάλλον μιας και "φρόντισε" ο Βενιζέλος να φτιαχτεί το κοπηλατοδρόμιο εκεί και πολλοί μαγαζάτορες τις αυθέρετες ταβέρνες τους μέσα στον δάσος.

Ιφιμέδεια είπε...

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει με αυτή την πυρκαγιά να κάηκαν πολλά αυθαίρετα... Είναι πολύ σκληρό που αισθάνομαι ότι είναι κατά κάποιο τρόπο θεία δίκη;