Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006

Μπέσυ Μπίφας

Example



Η Μπέσυ Μπίφας είναι τραγουδίστρια. Του λαϊκού ρεπερτορίου. Όχι από τις γνωστές βέβαια, αν και στην εποχή της έκανε στράκες όπου εμφανιζόταν και όσο να πεις τον κόσμο της τον είχε.

Χυμώδης, με μακριά ξανθοκόκκινα μαλλιά, γυναικάρα που λέμε. Είχε σουξέ στους άνδρες, αλλά το μυαλό της δεν ήταν εκεί. Αυτή ζούσε για να τραγουδάει, να ντύνεται τα λουσάτα της φορέματα και να ανεβαίνει στην πίστα. Καμιά φορά μου λέει: Αν ήθελα αγάπη μου γάμους και παιδιά, τώρα θα ήμανε η βασίλισσα της Πιερίας. -Ωραίο ακούγεται ρε Μπέσυ: η Βασίλισσα της Πιερίας...

Δούλεψε μερικά χρόνια στην επαρχία, κανά δυό στην Αθήνα, αλλά τη "μεγάλη καριέρα", ας την πούμε έτσι -δεν παρεξηγείς Μπέσυ ε;-, την έκανε στη δεκαετία του '60 σε ελληνικά μαγαζιά της Αμερικής. Ακολούθησε ένα αμόρε και μετά που αυτός την κοπάνησε για την ημεδαπή, αυτή ξέμεινε.

Με δίσκους και τέτοια δεν ανακατεύτηκε ποτέ. Εκεί στην Αμερική δοκίμασε να ηχογραφήσει σε στούντιο, αλλά τζίφος. Η Μπέσυ ήθελε ζωντανό κοινό, λουλούδι, πιάτο και ψηλοτάκουνο. Στο στούντιο δενόταν η γλώσσα της κόμπος. Ίδρωνε, ξεφύσαγε, δεν γούσταρε ρε παιδί μου πώς το λένε; Ε, κι έτσι δεν το'ψαξε περισσότερο.

Η Μπέσυ είναι αυτό που λέμε straight άτομο. Ό,τι έχει να πει στο λέει και γαία πυρί μειχθήτω. Εγώ δυστυχώς δεν είμαι έτσι. Η Μπέσυ λέει ότι είμαι όλο τζιριτζάντζουλες και διπλωματία και αποτέλεσμα μηδέν. Και δεν έχει κι άδικο. Τέλος πάντων μεταξύ μας κάπως τα βρίσκουμε.

Πέθανε από καρκίνο, ευτυχώς σχετικά γρήγορα κι ανώδυνα, κι έκτοτε μένει μέσα μου. Πολύ κυρία, μιλάει όταν έχει κάτι να πει και δεν ζορίζει κανέναν. Μόνο που θα ήθελα να είχε κάτι ηχογραφήσει -ναι ρε συ Μπέσυ- να το βάζω να παίζει και να θυμόμαστε -ό,τι θυμόμαστε- παρέα.

11 σχόλια:

Stavros Katsaris είπε...

Είναι σίγουρο οτι πολλούς ανθρώπους τους κρατάμε κλειδωμένους μέσα μας.
Να είσαι πάντοτε καλά να τη θυμάσαι!

NinaC είπε...

Τη γουστάρω τη Μπέσυ σου...

7Demons είπε...

Η Μπέσυ και το κείμενό σου,μέσα απο τη δωρική τους ειλικρίνεια,αναδεικνύουν ένα άρωμα που μόνο στο "Εικονοστάσι Ανωνύμων Αγίων",συναπαντήσαμε...

Σε ευχαριστούμε...

Ιφιμέδεια είπε...

Έντεκα,

με μιά σου λέξη με συγκινείς.

Σταύρο,

καλώς ήρθες. Έχεις δίκιο είναι πολλοί οι άνθρωποι που φέρουμε μέσα μας. Δεν μπορώ να μην τη θυμάμαι. Τη φέρω.

Ντόλλυ μου,

κι εγώ.

Δαιμόνια,

αν πάρουν τα μυαλά μου αέρα θα φταίτε εσείς!
(Μακάρι να είχα την πολυγραφότητα του Γ.Ρ. Ειδικά αυτή την εποχή μου χρειάζεται...)
Πάντως σας ευχαριστώ από καρδιάς. Και η Μπέσυ.

Ελπίδα είπε...

Να ζήσεις να την θυμάσαι!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Νάσαι καλά για νάναι καλά κι η Μπέσυ μέσα σου, Ιφι μας!
Να περιμένουμε, σε τίποτε δύσκολες, ατομικές ή συλλογικές, φάσεις, στο μέλλον, να παραδώσει η διπλωματική και τζιριτζαντζουλιάρα Ιφι το μικρόφωνο στην Μπέσυ την έξω καρδιά, για να εκφρασθεί κι εκείνη δίχως αναστολές και να πάρει φωτιά η blogόσφαιρα;
Καλημέρα και Καλή βδομάδα!

Ιφιμέδεια είπε...

Ελπίδα,

μπορώ κι αλλιώς;

Asteroid,

βουλωμένο γράμμα διαβάζεις (λέει η Μπέσσυ).

Κοίτα, ευτυχώς η Μπέσσυ -προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει και πολύ διάθεση για ταραχές και φασαρία (χορτασμένη βλέπεις), αλλά δεν αποκλείω εις το προσεχές μέλλον να αναλάβει τα ηνία. Το έχει κάνει στο παρελθόν και όποτε βρίσκει ευκαιρία...

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Εγώ την βλέπω νάρχεται την Μπέσυ, έτσι κι αλλοιώς. Τελειώνοντας το καλοκαίρι, μας βλέπω όλους να μας την έχουν στημένη στην γωνία, για να μας μπουκώσουν διεθνικές υποκρισίες, πετρελαϊκές κρίσεις, έκτακτες φορολογίες κι ένα κερασάκι δήθεν αδόκητη κρίση εσωτερική και δύσκολες ώρες... από εκείνες, που τόσο έντεχνα ξέρουν οι πολιτικοί να βγάζουν από το καπέλο τους, όταν πρέπει κάπου να φορτώσουν την δική τους ανικανότητα και την ανευθυνότητα!
Θα μας χρειασθεί, λοιπόν, μια Μπέσυ, για να μας αποφορτίσει με καμμιά ατάκα θανατερή, με ένα έξω καρδιά και πέστα όλα και μη κρύβεις λόγια-γιατί, όποιον καημό καταχωνιάζεις και δεν τον βγάζεις από μέσα σου, σαν φίδι στρίβει απότομα το κεφάλι και σε δαγκώνει εκεί που δεν το περιμένεις!
Υ.Γ. : Και μόλις γυρίσω από τον Παράδεισό μου, επειδή σαν να μη προλάβατε να αποφορτισθείτε, το φετινό καλοκαίρι, να θυμηθώ να σας αφιερώσω κάτι γραμμένο "με τον τρόπο" του Γ.Ρ. (Θα με κυνηγάει, βέβαια, πάλι ο non private life ως αχαΐρευτο στιχουργούντα, αλλά έχει κι αυτό το γούστο του!!!).

Ιφιμέδεια είπε...

Αστεροειδή,

είσαι μεγάλος ψυχολόγος (λέει η Μπέσσυ με νόημα -ειλικρινά δεν ξέρω ακριβώς τι εννοεί).

Εγώ λέω ότι έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν έχω αποφορτιστεί το φετινό καλοκαίρι καθόλου -ή μάλλον σχεδόν καθόλου: είναι τόσο πολύ καλύτερο από το προηγούμενο που είμαι πολύ ικανοποιημένη.

Θα περιμένω εναγωνίως δημιουργία "με τον τρόπο" του Γ.Ρ. Και "με το τρόπο" του Κ.Π.Κ. να είναι πάλι βολεύομαι.
(Μην σκιάζεστε από την κριτική του npl. Γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει -και πάντα πάντα έχει τις καλύτερες προθέσεις.)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Τον Κ.Π.Κ. δεν τον αγγίζουμε... Τον έχουν "αγγίξει" αρκετοί - τόσοι, ώστε να μη χρειάζεται διόλου ακόμα ένας, ειδικά τώρα, που ψηφίζεται στην Βουλή Νόμος για την παρενόχληση!

Ιφιμέδεια είπε...

Α, δεν ήξερα για τη ψήφιση του νόμου! Να φυλάγομαι λοιπόν!