Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Για τα μάτια σου μόνο


Παρασκευή πρωί, προσπερνούσα γιά άλλη μιά φορά τους έξι φρουρούς του Σημίτη. Tρεις και τρεις στα δύο πεζοδρόμια της Aναγνωστοπούλου, κάθε φορά αλλάζω πορεία, γιατί κοζάρουν με το ύφος του γκομενιάρη λεβεντομαλάκα και είναι και πρωί, πριν τον καφέ. Δεν εμπνέουν κανένα αίσθημα ασφάλειας και στη θέση του Σημίτη μάλλον θα ανησυχούσα.

Όταν τους βλέπω αναρωτιέμαι συχνά για τον προορισμό τους στη ζωή. Πώς είναι να είναι η ζωή σου έτσι απόλυτα κενή, τόσο χωρίς ενδιαφέρον. Tέλος πάντων.

Tο μεσημέρι που πέρασαν τα κλεφτρόνια των Eξαρχείων και κάνανε το σαματά τους, όσο να πεις τρομάξαμε όλοι. Σκέφτηκα τους φρουρούς. Δεν βρήκαν πάλι προορισμό στη ζωή όπως αποδείχτηκε.

Δεν είδα και πολύ καλά τα επεισόδια εν εξελίξει, δεν έχω καλή ορατότητα στο δρόμο. Στην αρχή νόμιζα ότι κάτι ξεφορτώνουν, μετά κατάλαβα. Aυτό που μου έκανε όμως πιό μεγάλη εντύπωση είναι ότι όλη αυτή η φασαρία γινόταν παραδόξως μέσα σε απόλυτη ησυχία. Δεν ακουγόταν κανένας άλλος ήχος, μόνο ο υπόκωφος ήχος των σφυριών σε τζάμια που χτυπιούνται, αλλά δεν καταρρεύουν.

Xωρίς ορατότητα λοιπόν, μπορούσα μόνο να βλέπω τους γείτονές μου και τις αντιδράσεις τους υπό τον τρομοκρατικό ήχο. Σκυμμένοι από τα μπαλκόνια, μιά κοπέλα κοιτάει φοβισμένη από την είσοδο ενός καταστήματος, ως και το κορίτσι με την ανορεξία από το απέναντι μπαλκόνι σέρνεται ως το κάγκελο να δει.

Aπό την Παρασκευή κρατάω αυτόν τον απαίσιο υπόκωφο ήχο, τον ήχο που κάνει αυτός που θέλει να σε τρομάξει, αυτός που σε απειλεί. Kαι μιά θλιβερή σκηνή, βλέποντας το χιλιοπαιγμένο βιντεάκι το βράδυ: ο κουκουλάκος σπάει το παράθυρο ενός αυτοκινήτου και σκύβει μέσα μήπως έχει τίποτα να κλέψει. Ένα άλλο κλεφτρονάκι τον πλησιάζει και κοιτάζει κι αυτό. Tο βλέμμα της προσμονής και ακολούθως της απογοήτευσης. Έλα ρε, πάμε.

Tα κλεφτρόνια της Παρασκευής μου θύμισαν τον Kουφοντίνα και την Σωτηροπούλου, την ιδεολογία της «απαλλοτρίωσης» και τα ρέστα. Eν πολλοίς, αν είχα αυτά που δεν έχω, θα ήμουν κι εγώ ευτυχισμένος σαν και σας. Aφού δεν έχω θα σπάσω τα δικά σας να μην έχετε κι εσείς. Mόλις όμως μπορέσω θα απαλλοτριώσω καμιά τράπεζα να πάρω το διαμερισματάκι-μεσοαστικό όνειρο, ή τη μονοκατοικία στη Γαύδο –όνειρο για λίγους και καλούς- να ξεκουράσω το πνεύμα μου με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Mήπως η λύση είναι να χαρίσει το κράτος σε κάθε ένα από τα κλεφτρονάκια των Eξαρχείων ένα τζιπ; Nα επισπευστεί η αλλοίωση, η απαλλοτρίωση και τέλος πάντων η εξαθλίωση;

Όταν βλέπω αυτά τα εξαγριωμένα παιδιά που καταστρέφουν έτσι άνοα τις περιουσίες των άλλων, προσπαθώ ειλικρινά να τα καταλάβω, μα βέβαια δεν μπορώ.
Αναρωτιέμαι πώς να είναι η ζωή τους κατά τα άλλα. Δεν δέχονται ας πούμε κουβέντα απ’τους γονείς τους, σαν τον Πετρόχειλο στο σχετικό κλιπ;
Bαρέθηκαν να ακούνε τον πατέρα τους να τους κοπανάει πόσο κουράστηκε να αποκτήσει το δυάρι στο Γαλάτσι και ότι ήρθε η ώρα να δουλέψουν να κουραστούν κι αυτά;
Aπ’αυτό τρέχουν να ξεφύγουν; Mη τυχόν και χρειαστεί να δουλέψουν; Πώς τα βοηθάει ο δρόμος που έχουν διαλέξει και γιατί καταδέχονται να παίρνουν εντολές από άλλους;

Ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι;

Η Παρασκευή κατέρρευσε σε λίγη ώρα, μαζί με τα τζάμια που άρχισαν να πέφτουν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών. Ο ήχος των σπασμένων τζαμιών επιτέλους.
Σε λίγο ήρθαν κι οι τζαμάδες κι όλα καλά.

Παρεμπιπτόντως, είναι σαφές ότι η στάση της αστυνομίας προδίδει ότι ζούμε ένα προδιαγεγραμμένο σενάριο: ανεχόμαστε ως την στιγμή που δεν θα ανεχόμαστε άλλο και τότε θα φωνάξουμε "βοήθεια, συλλάβετέ τους, κάντε Ο,ΤΙ χρειάζεται για να προστατευτούμε...

Άκυρη λοιπόν η βόλτα στο κέντρο της Αθήνας μεσημέρι Παρασκευής. Ποιός έχει όρεξη...

Νοσταλγώ το αίσθημα ασφάλειας στο Λονδίνο, που είδαμε στο κέντρο του μόλις 4-5 επαίτες, τόσο αξιοπρεπείς που ήταν αληθινά συγκινητικοί. Και φυσικά κανένα πρεζάκι.

Μισό ευρώ αν έχεις φιλαράκι. Και μού'ρχεται να ουρλιάξω έτσι άσπλαχνα και απροκάλυπτα, έτσι απάνθρωπα:

Όχι ρε φιλαράκι, δεν έχω. Το χρειάζομαι για να πάρω τη δική μου δόση, για να ανεχτώ όλα αυτά.

17 σχόλια:

PanoS είπε...

... μεταξύ μας... μόλις άρχισε. Το σχέδιο, καλά οργανωμένο. Οι συντελεστές, άψογα εναρμονισμένοι με το σενάριο και ότι προβλέπει η καλοδουλεμένη σκηνοθεσία. Και οι θεατές...? Χα. Αποβλακωμένα ανθρωπάρια μιας ηλίθιας πραγματικότητας, γεμάτη αμνησία, αυθυποβολή και ωχαδελφισμό. Κι όπως λέει κι ο "ποιητής":
Το '76 λίγο πριν να φέξει...
... ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ 'ΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ
...

I.I είπε...

Φίλτατη,η σύγκριση 17Ν με τα κλεφτρόνια είναι ατυχής. Και δεν είμαι και καθόλου σίγουρος ότι ο Κουφοντίνας και η Σωτηροπούλου είναι και το κυρίως πιάτο στην υπόθεση 17Ν, μάλλον είναι μια ιδέα από το πραγματικό παγόβουνο που συνεχίζει ασύλληπτο.

Και να σου πω την αλήθεια, την οποία θα σου αναλύσω over coffee, έτσι όπως έχει καταντήσει αυτή η κωλοχώρα, όπου δεν μπορείς να πιαστείς πλέον από πουθενά, ε! καλύτερα που υπάρχουν κι όλοι αυτοί οι κουκουλοφόροι για να βλέπουμε πόσο άχρηστο είναι το χρηστό μας κράτος μήπως και αντιδράσουμε οι υπόλοιποι λογικοί.

varometro είπε...

Δεν κατάλαβα δηλαδή... Δεν σας αρέσει το καμάκι μας; Και τι εννοείτε με το "ύφος του γκομενιάρη λεβεντομαλάκα"; Ε λοιπόν είμαστε και γκομενιάρηδες και λεβέντες και μαλάκες (απ' την στιγμή που φυλάμε τον Σημίτη). Όσο για τον προορισμό μας στη ζωή είναι ένας: η σεξουαλική παρενόχληση νεαρών αρχαιολόγων που δεν έχουν πιει καφέ!

Όσο για τους κουκουλοφόρους μην σπάτε το μυαλουδάκι σας. Δικά μας παιδιά είναι. Ανέκαθεν εμείς τους ελέγχαμε. Οι πράκτορές μας εδώ και χρόνια κινούν τα νήματα στα Εξάρχεια. Όλες αυτές οι φασαρίες μας βοηθούν να προωθήσουμε την αστυνομοκρατία, την παρακολούθηση, τον έλεγχο, την καταστολή των ουσιαστικών κινητοποιήσεων. Μετά τα πρόσφατα επεισόδια φαντάζομαι ξέρετε πως παραγγείλαμε μηχανήματα που θα πετάνε παγωμένο νερό στους διαδηλωτές, δημιουργήσαμε ειδικό σώμα ταχείας επέμβασης, είμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά την κατάργηση του ασύλου, φέραμε πάλι την CIA και την Scotland Yard κλπ κλπ...

Άντε τα λέμε αύριο το πρωί και ρίξτε μας επιτέλους και καμιά ματιά!

Οι φρουροί του Σημίτη

(για την αντιγραφή, varometro)

YO!Reeka's είπε...

μου άρεσαν πολύ οι σκέψεις σου, συμφωνώ απόλυτα, ιδιαίτερα στο θολό ιδεολογικό

Ιφιμέδεια είπε...

@PanoS:

Πάνο μου, αν σε καταλαβαίνω καλά, προκρίνεις την ερμηνεία ότι πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου που απευθύνεται σε αποβλακωμένα ανθρωπάρια σαν και του λόγου μου.

Μεγάλη λοιπόν η χάρη μας να στήνεται τέτοιο υπερθέαμα για τα μάτια μας μόνο (που λέει και ο τίτλος του ποστ), αλλά ευτυχώς έχει εξασφαλιστεί ή μάλλον απαλλοτριωθεί η χρηματοδότηση..

Είδομεν λοιπόν και τα χειρότερα.

Ιφιμέδεια είπε...

@Αγαπημένε Ι.Ι,

διαφωνώ και γι'αυτό με τον καφέ θα χρειαστεί να φάμε και γλυκό (η έμφαση στο "χρειαστεί").

Δεν ξέρω αν διαφέρουν τα κλεφτρονάκια από τους της 17Ν, αλλά δεν μπορεί, θα υπάρχει και καλύτερος τρόπος αντίδρασης από αυτόν των κουκουλοφόρων!

Ιφιμέδεια είπε...

@Γκομενιάρη λεβεντομαλάκα:

Όχι ρε, δεν μας αρέσει το καμάκι σας, θέλουμε και λίγη πχιότητα.

@Βαρόμετρο:

Ενδιαφέρουσα η άποψη που καταθέτεις σύντροφε. Το ψιχανεμιζόμαστε όλοι, ακούγεται σαν θεωρία συνωμοσίας βγαλμένη από τις Πύλες του Ανεκδιήγητου, είναι άραγε αλήθεια;

Ο Σάϊ Μπάμπα μόνο ξέρει να σου πει.
(More soon)

Ιφιμέδεια είπε...

@Yo!reeka:

Σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου γιατί αν μη τι άλλο χαίρομαι που έγινα κατανοητή. Βλέπεις όπως το 99,9% των υπολοίπων Ελλήνων χάνω το δίκιο μου όταν γράφω ή μιλάω εκνευρισμένη, παθιασμένη κλπ. Αφού έβγαλες νόημα, πάλι καλά.

PanoS είπε...

Μην το παίρνεις προσωπικά (τελείως). Μιλάω για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ... Που ανόητοι, καθώς έτσι μεγαλώσαμε, ζητάμε Αστυνομικό και στο κρεβάτι μας, αντί του αυτονόητου... ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ οι Νόμοι. Και αυτοί που ΣΤΗΝΟΥΝ αυτές τις "παραστάσεις", πίστεψέ με, γνωρίζουν πολύ καλά την αφέλειά μας και την εκμεταλλεύονται καταλήλως.


Και κοίτα "σύμπτωση"... Μόλις τώρα ακούω τα νέα μέτρα. Και ρωτάω ο αφελής... Πόσο απέχει αυτή η αστυνομοκρατία από το '67-'74?

Provato είπε...

έχουμε βρεθεί να πρέπει να εξηγήσουμε και να δικαιολογήσουμε τα ανεξήγητα...

κάποτε πίστευα ότι είναι καλύτερο να λαθέψεις στην μαλθακότητα παρά στην σκληρότητα σου... αρονό πια.

ευχαριστώ. από τα βάθη της καρδιάς μου.

I.I είπε...

Ιιιιιιι, τι ψεύτρα! Άκου θα "χρειαστεί" να φάμε και γλυκό!!! Εννοείς μετά το γεύμα, ο καφές και στη συνέχεια το γλυκό!
ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ!!!

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΛΙΟΔΟΥΛΟΥΣ!

cobden είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο, Ιφιμέδεια!
Φιλιά :)

Dr.Φλάντζας είπε...

Αγαπητή Υπ.Εκπολιτιστικών Διαδραστικών Δρωμένων Κε Δράσεων:

Περάστε από το ιστολόγιον μου ήνα παραλάβετε το νέον σας κουκουλάβαταρ σας.

Οι επιδέξιοι νόμοι θέλουν κε μεταξωταί κουκούλαι,
Dr.Φλάντζας

Pastaflora είπε...

Τόσο μπάχαλο και τελικά όλο τα συζητάμε αλλά κανείς μας δεν κάνει τίποτα. Συνεχίζουμε το άθλιο αλισβερίσι μας με τις εξουσίες, την άθλια συμπεριφορά μας στους αδύναμους και όχι μόνο, την άθλια αποβλάκωσή μας μπροστά στα διαπλεκόμενα κανάλια και τον διαπλεκόμενο Τύπο. Αλλαγή, ειλικρινά, δεν βλέπω. Το πολύ πολύ να πάρουμε από μια βαριοπούλα και να χτυπάμε ο ένας τον άλλον... Άστα, απογοητευση...

Ιφιμέδεια είπε...

@cobden:

Χαίρομαι που σου άρεσε φίλε μου. Χαθήκαμε.

Ιφιμέδεια είπε...

@DrFlantzas:

Φίλτατε μου Πρωθυπουργέ,

το γνωρίζετε ότι σπανίως σας αρνούμαι εντολάς. Φοβάμαι ότι αυτή θα είναι μιά τέτοια περίπτωση, καθότι τυγχάνω αλλεργική εις κουκούλας και άλλα καλύμματα τοιούτου ειδους.

I'll pass if you don't mind

Ιφιμέδεια

Ιφιμέδεια είπε...

@Pastaflora:

Αναρωτιέμαι κι εγώ για το πρακτέο. Και προβληματίζομαι βεβαίως γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να οργανωνόμαστε σε κοινωνικό επίπεδο. Πάντα ας πούμε απορώ που δεν καταφέρνουμε να κάνουμε ένα μποϋκοτάζ της προκοπής, π.χ. στις φράουλες Μανωλάδος ή στο καρτέλ του γάλακτος -αν μη τι άλλο στη Μεβγάλ...
Κι εγώ χάνω το θάρρος μου κι ώσπου να βρω τον τρόπο να κάνω κάτι στο οποίο να πιστεύω, θα φωνάζω μόνον φοβάμαι...