Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Έξω από το δέρμα



Του πήρε 50 χρόνια, αλλά επιτέλους χθες βράδυ ο Michael Jackson δραπέτευσε από το δέρμα του που μισούσε τόσο. Έτσι, σχεδόν ξαφνικά. Άφησε πίσω το λευκό πουκάμισό του.


Χτες τη νύχτα έμεινα να παρακολουθώ στο CNN τη μουδιασμένη Αμερική και τις αντιδράσεις της. Καλώς-κακώς η παρουσία του έχει απολύτως σφραγίσει μουσικά τα ακούσματα της εφηβείας μου. Δεν νοείται δεκαετία του '80 χωρίς τον Michael Jackson. Κι έτσι στα 37 μου έπρεπε να μείνω να χαζεύω και να σκέφτομαι ως τις 3 το πρωί.


Ο Jackson ήταν όντως ένα περίεργο φαινόμενο. Δεν ήταν ποτέ όμορφος άνδρας, πολύ περισσότερο όταν άρχισε να μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία, κι έτσι μπορούσε να καυχάται ότι ο περισσότερος κόσμος τον παρακολουθούσε μόνο για τη μουσική του. Μιά μουσική ιδιαίτερη, πιό πολύ μιά ερμηνεία ιδιότυπη, συνοδευόμενη από τις trademark χορευτικές κινήσεις του. Όπως και να είχε, έτρεξα κι εγώ να αγοράσω την κασέττα του Thriller που βγήκε το 1982! Ένα πολύτιμο λάφυρο. Η απόδειξη ότι υπήρξα 10 χρονών υπάρχει ακόμη μέσα σε ένα κουτί στην αποθήκη μας...


Θα ήθελα αυτό το ποστ να είναι μόνο για την μουσική του, αλλά βεβαίως δεν μπορεί να είναι μόνο αυτό.
Ο Jackson βγαίνοντας από τα ψευτικά νέφη των βιντεοκλίπ του εισέβαλε στο δύσοσμο νέφος των κατηγοριών για παιδεραστία.

Ποιός ξέρει τι είδους άνθρωπος ήταν τελικά, πώς παγιδεύτηκε μέσα στα πλαστικά χειρουργεία, γιατί γύρευε να διορθώσει την παιδική του ηλικία καταστρέφοντας την παιδική ηλικία άλλων παιδιών, τι είδους σχέση είχε με τα δικά του παιδιά.

Και παραμένει απορίας άξιο, αλλά τελικά απολύτως ενδεικτικό για την εποχή μας και τον κόσμο που ζούμε, πώς ένας άνθρωπος με τόσα καταφανώς σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα κατόρθωσε τόσα πολλά πράγματα στη ζωή του. Ίσως, το κυριώτερο, να μην δικαστεί ποτέ γιά τα φρικτά που του καταμαρτυρούσαν.

14 σχόλια:

μ είπε...

Περίεργος τύπος ρε παιδί μου...

Ιφιμέδεια είπε...

Όντως. Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς γι'αυτόν...

ELvA είπε...

Mανο και Ιφιμεδεια

Σ ενα ντοκυμαντερ εδω ειδαμε οτι ειχε ενα απαισιο τυπο για πατερα, που τον πιεσε και αυτον οπως και ολα τα αλλα αδελφια του τοσο πολυ προς τον επαγγελματισμο, ωστε στερησε απο τα παιδια του τη πολυτιμη παιδικη ηλικια.
Μετα ο...καλος αυτος πατερας, μαθαμε οτι ειρωνευοταν ακομα και το παρουσιαστικο του παιδιου του.Ισως γι αυτο εγινε και τοσο
'περιεργος'.Κριμα να γινονται..
γονεις τετοια τερατα!

Ιφιμέδεια είπε...

Προφανώς κάποια αιτία τον οδήγησε στην εκκεντρικότητα και του δημιούργησε τα ψυχολογικά του προβλήματα. Θλιβερό όντως.

Από την άλλη, ακόμη πιό θλιβερό που δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από τους εφιάλτες του και, αν είναι αλήθεια, πέτυχε να προκαλέσει και ο ίδιος εφιάλτες σε άλλα παιδιά...

I.I είπε...

Το τι πραγματικά συνέβη σε σχέση με τα παιδιά ίσως δεν το μάθουμε ποτέ. Ίσως ήταν αλήθεια, ίσως ήταν ψέμματα. Αυτό που πάντα θα του αναγνωρίζουμε είναι ότι ήταν η πιο εμβληματική παρουσία στη μουσική (μαζί με τους Beatles και τον Pristley).

Nik είπε...

I.I

Mipws, kata tyhi, ennoeis ton
ELVIS PRESLEY? Afton ton Pristley kaneis den ton xerei pistevw.

Ιφιμέδεια είπε...

@Ι.Ι:

Συμφωνώ ότι η συμβολή του στη μουσική είναι εξαιρετικά μεγάλη. Ο τύπος είχε αληθινό ταλέντο!

Ιφιμέδεια είπε...

@Bottler28:

Μην είσαι τόσο αυστηρός με την ορθογραφία. Δεν κάνεις ποτέ σου ορθογραφικά λάθη;

Ourbax είπε...

Ο Jackson ήταν πρώτος που καθιέρωσε τα φαντασμαγορικά μουσικοχορευτικά show,τα video clip του θα μείνουν στην ιστορία για την σκηνοθεσία και την χορογραφία τους. Οι φήμες λένε ότι πέθανε από την λήψη πολλών φάρμακων που έπαιρνε τον τελευταίο καιρό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις συναυλίες που είχε προγραμματίσει. Κρίμα είχε άδοξο τέλος.

Ιφιμέδεια είπε...

@Ourbax:

Η αλήθεια είναι ότι δεν του άξιζε τέτοιο τέλος... Άπό αυτά που καταναλώνω κι εγώ στα δημοσιογραφικά sites όλη μέρα αναρωτιέμαι αν τελικά δεν ήταν ένα είδος λύτρωσης η κατάληξη του.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Είσαι αρκετά αυστηρή νομίζω στο εξω-μουσικα( εκ του εξωαγωνιστικα που λέμε οι ποδοσφαιροφιλοι). Δεν ειμαι σε θεση να υιοθετήσω της κατηγορίες αυτές και ελπίζω να μην εχει αποδειχθεί τίποτα.
Πολύ όμορφο ποστ παρά τη ..γκρίνια μου!

7Demons είπε...

Θύμα και θύτης κάποιες φορές μπερδεύονται αριστοτεχνικά(ή μήπως τις περισσότερες φορές...)
Εαν υπάρχει και η πετριά του αναγνωρισμένου ταλέντου και της πνιγηρά εκβιαστικής δημοσιότητας επιπλέον,τότε ο ψυχικός κόσμος εκτροχιάζεται με υψηλές ταχύτητες,το αρνάκι γίνεται λύκος και ο λύκος καταλήγει φρικασέ.

Ιφιμέδεια είπε...

Αγαπητέ μου Νίκο,

ναι, μπορεί να είμαι αυστηρή. Δεν έχεις άδικο, αλλά με την παιδοφιλία (και την υποψία της προφανώς) θολώνει η λογική μου.

(Δεν αποδείχτηκε στη μία δίκη τίποτα γιατί έγινε συμβιβασμός., ό,τι κι αν σημαίνει αυτός)

Ιφιμέδεια είπε...

@7 δαιμόνια:

Ο έρημος πήγε σαν σκυλί παρά σαν λύκος. Κι ίσως να έκανε και μιά σκυλίσια ζωή τελικά...