Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Αριμασποί


Ερμαϊκή στήλη σε τοιχογραφία της Πομπηΐας


Διάβαζα πάλι τον Πλούταρχο αυτές τις μέρες.
Δεν υπάρχει πιό υποβλητικός συγγραφέας.
Είνε από τους λίγους που έχουν τη δύναμη να μας παρηγορήσουν για το χάος της σύγχρονης ζωής. Με πόση σοφία και με πόση εγκαρτέρηση αντιμετώπισε τις αναποδιές και την ταπείνωση του ελληνισμού τότε, που ήταν τόσο πιό μεγάλη, όσο πιό λαμπρά ήταν τα προηγούμενά του κατορθώματα.
Όμως ανήκε ακόμα στη μεγάλη γενιά των ελληνικών γραμμάτων, που κυριαρχούσαν τον κόσμο στην εποχή του. Η γνώση αυτή είταν αρκετή να του δώσει την περηφάνια κι αυτοπεποίθηση, και την αμεροληψία ακόμα που τον χαρακτηρίζει προς τους καταχτητές των Ελλήνων.
Και για τα ελαττώματα των συμπατριωτών του, δεν μασσούσε τα λόγια του. Έβγα σήμερα να μιλήσεις έτσι. Να πεις την πικρή αλήθεια. Είσαι χαμένος άνθρωπος. Όλοι θα σου πέσουν απάνω, σαν λύκοι, αφού πέφτουν κιόλας απάνω σου, όχι γιατί είπες ή έγραψες, αλλά γιατί σε μυρίζονται, σαν αγρίμια. Δεν υποφέρνουν την αλήθεια, όπως θα τώλεγε ο Μακρυγιάννης.
Ας μη γελιόμαστε. Και σήμερα όπως και τότε είμαστε πολίτες της Ρώμης. Τ'άλλα όλα είνε προφάσεις και προσχήματα. Την Ρώμη δεν την αγαπούσαν τότε, όπως δεν την αγαπάμε και σήμερα. Όμως δεν υπάρχει και εκλογή. Είτε εκείνη, είτε οι βάρβαροι κι ένας νέος Μεσαίωνας, ίσως πολύ χειρότερος από τον προηγούμενο. 



Λονδίνο, 15.3.1948
Επιστολή του Νάνου βαλαωρίτη στον Γιώργο Σεφέρη




Αριμασπός και Γρύπας σε τοιχογραφία της Πομπηΐας



Λέγεται μάλιστα ότι τον χρυσό τον κλέβουν από τους γρύπες οι Αριμασποί, άνθρωποι μονόφθαλμοι. Δεν το πιστεύω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται μονόφθαλμοι ενώ κατά τ'άλλα είναι όμοιοι με τους υπόλοιπους ανθρώπους. 

Ηρόδοτος, Γ116


*
*
*
*

10 σχόλια:

Αβαδιστη είπε...

Και τώρα στον Πλούταρχο ανατρέχει η ελληνική κοινωνία. Στην Πειραιώς!

Συμπαθάτε με αλλά με έχει τσακίσει η σκόνη!

Ιφιμέδεια είπε...

@Αβάδιστη

Άξιον τέκνον γαρ της Βοιωτικής γης και αυτός!!!

Takis X είπε...

Τι εξυπνο σχόλιο της Αβάδιστης...

Εχει απολυτο δίκιο...Καλά το γράμμα ολα τα λέφτα.Το αφιερωνω μάλιστα σ`αυτό το αστόχαστο πλάσμα πού λέγεται Μαριλίζα Ξενογιαννακόπούλου με ολη μου την απέχθεια.

εσυ φυσικά λαμβάνεις ολη μου την αγάπη.

DonnaBella είπε...

ανατριχιασα με το ποσο επικαιρη ειναι η επιστολη. κυκλους κανουμε..
(και σκεφτομαι οτι ευτυχως, πανω που παψαμε να γραφουμε επιστολες, μας προεκυψαν τα μπλογκς, και οι επιστολες γινονται πιο ανοιχτες και διαδραστικες).
το σχολιο της Αβαδιστης, 12 points! :-)

Ιφιμέδεια είπε...

@Takis x


Την κάναμε την μετάβαση οριστικά. Το 'καλό παιδί' - ό,τ κι αν σημαίνει αυτό, αναδεικνύεται λαμπρό σύμβολο με το οποίο ο νεοέλληνας θα ήθελε να ταυτιστεί. Ούτε τόσο λίγο δεν μπορεί να πετύχει κατά κανόνα...

(δεν έχω παρακολουθήσει το ζήτημα με την Ξενογιαννακοπούλου, γράψε όποτε κρίνεις την γνώμη σου)

Ιφιμέδεια είπε...

Κοιτάζω ξανά να θυμηθώ τι γράφει ο Θουκυδίδης και ο Ηρόδοτος - πολύ πιό επίκαιροι από τους αρθρογράφους της AV και της Lifo. Τον Πλούταρχο τον αγαπώ κι εγώ ξεχωριστά γιατί έζησε σ'αυτή την εποχή μεταίχμιο, παρόμοια με αυτή και εμείς ζούμε τώρα.

Όταν βλέπεις τα πράγματα με τόσο ευρεία προοπτική κάπως παρηγορείσαι για τα ανθρώπινα...

mahler76 είπε...

στα χρόνια του και τον Πλούταρχο τον είχαν κατηγορήσει ως φιλο-Ρωμαίο (ή μήπως αυτός ήταν ο Πολύβιος?)

Ιφιμέδεια είπε...

@Mahler76

δεν γνωρίζω κριτική του Πλούταρχου από τους συγχρόνους του, αλλά θυμάμαι ότι έχει κατηγορηθεί για υπερβολή (stretching it too far, όπως θα λέγαμε σήμερα χαχαχα) για τα ζεύγη Ελλήνων-Ρωμαίων στους Βίους.

Αν θυμηθείς περισσότερα, γράψε μου.

amalthia είπε...

άραγε σήμερα στέλνονται τέτοιες επιστολές?

ή όλα λέγονται με ένα στάτους απντέιτ στο φέιςμπουκ?

μπά..μάλλον στο τουίτερ θίγονται αυτά τα θέματα...

Ιφιμέδεια είπε...

@Amalthia

Σήμερα περιμένουμε την ελληνική διανόηση να εκφραστεί στις free press...