Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Σαν μαρουσιώτικο κανάτι




Από τους δύο άλλους βαλκάνιους, ο πιό συμπαθής και ανοιχτόκαρδος είναι ο Ζίφκωφ. Ακαλλιέργητος αλλά έξυπνος. Του χαρίσαμε ένα γνήσιο αρχαίο αγγείο γεωμετρικό. Αντελήφθηκα όμως ότι το πήρε για μαρουσιώτικο κανάτι. Καθώς γυρίζαμε από την Κνωσσό, όπου τον είχα πάει να δη εκείνα που δεν τον ενδιέφεραν, για να του δώσω να καταλάβη την αξία του δώρου που του έκανα, του λέγω: "Πρόεδρε, αυτό το αγγείο που σας δώσαμε καλό είναι να το δώσετε στο Μουσείο της Σόφιας διότι είναι του έκτου αιώνος". Τινάχτηκε ο άνθρωπος από έκπληξη. "Δεν το είχα αντιληφθεί. Έχετε δίκιο."

Αλλά με την αφέλειά του σε κέρδιζε. Δεν φαντάζομαι να του έλειπε και η πονηριά.



Κωνσταντίνου Τσάτσου, Λογοδοσία μιάς Ζωής, Οι Εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα 2001, 446.


20 σχόλια:

varometro είπε...

Το Μαρούσι φημίζεται για τα κανάτια (αμφιβόλου ποιότητος) δηλαδή; Μπορώ να αισθάνομαι περήφανος για το ότι ο τόπος που διαμένω έχει ένα προϊόν "ονομασία προέλευσης";

stassa είπε...

Μήπως τα Μαρουσιώτικα κανάτια τα χρησιμοποιούν όπως χρησιμοποιούν τα κανάτια στην νήσο Κέρκυρα;

... γιατί εκεί όταν λένε κανάτι εννοούνε το σκεύος που πάει κάτω απ΄ το κρεβάτι. Για να το πώ με λεπτότητα.

Ιφιμέδεια είπε...

@Βαρόμετρο:
Μα και βέβαια για τα κανάτια του φημίζεται το Μαρούσι. Η λεπτόγεως Αττική του Θουκυδίδη έχει το κατάλληλο χώμα για καλής ποιότητος κεραμεική. Να αισθάνεσαι πολύ περήφανος αφενός και δυστυχής αφετέρου για την εξαφάνιση της τοπικής βιοτεχνικής δραστηριότητας. Πες μου αν έχεις υπόψη σου κανατάδικο μαρουσιώτικο εν λειτουργία.

Στο μεταξύ δες αυτό
http://www.maroussi2004.gr/grafeio_tipou/martios_07/index2_nea_deltia_martios4_5_07.htm

και αυτό
http://www.maroussi2004.gr/grafeio_tipou/september_07/index2_nea_deltia_sept_32_09.htm



@Stassa: Αυτή η νήσος Κέρκυρα φημίζεται για την λεπτότητά της. Εγώ εντυπωσιάστηκα με την χρήση ειδικής συσκευής στα αστικά σπίτια ονόματι "κλανιέρα". Άνευ επεξηγήσεως.

stassa είπε...

Κλανιώρα actually. Για να ομοικαταληκτεί με το "καλιώρα"...
:)

stassa είπε...

Χμ, τα λινκς σου δεν δουλεύουνε. Νομίζω, όταν έκανες copy/paste από το address bar του browser δεν έπιασε ολόκληρη τη διεύθυνση. Συμβαίνει συχνάκις.

Ιφιμέδεια είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ιφιμέδεια είπε...

Έχεις δίκιο Στάσσα οτι δεν φαίνονται τα λινκς. Δοκίμασα και πάλι να τα κολλήσω αλλά όταν ανεβαίνει το σχόλιο δεν φαίνονται.
Τέλος πάντων είναι από εδώ

http://www.maroussi2004.gr/

ou ming είπε...

Για τα μεγάλα λινκς μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτό:

http://tinyurl.com/

Το βρίσκω χρήσιμο.

Ιφιμέδεια είπε...

Με σώσατε Ou Ming!!!

Ιδού λοιπόν:

http://tinyurl.com/33gkpc

και

http://tinyurl.com/2ruvsp

Η κατάρα του Ζίφκωφ πάνω μου!!
Ευχαριστώ πολύ κορίτσια που ασχοληθληκατε και, Βαρόμετρε, αλοίμονό σου αν δεν δεις τα λινκ.

7Demons είπε...

Δε νομίζουμε να ήταν και τόσο αφελής ο Ζίφκωφ.
Απο την άλλη πάλι ανοίγετε ένα μεγάλο θέμα:
Με τι δικαίωμα ο κάθε εκλεγμένος -λαικά ή κοινοβουλευτικά ή "παπαδίστικα"-μπορεί και δωρίζει αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος-ακόμα και εαν είναι στην προσωπική του συλλογή- σε ηγέτες,ηγετίσκους και παπαδαριό εκτός χώρας ή και σε πρόσωπα του τόπου?
Και άντε να υπάρξει μιά διακιολογία όταν είναι στην ιδιοκτησία του και τα αντιμετωπίζει απλά ως δώρα-αντικείμενα.Αλλά όταν δεν είναι?


υγ1.Κλανιώρα και κλανιέρα!!!
Τα 7 δηλώνουν ημιμαθή,έκπληκτα και άλγωντα ηττημένα...

lemon είπε...

Τι όμορφο απόσπασμα-πληροφορία, Ιφιμέδεια! Ευχαριστώ.

Ιφιμέδεια είπε...

@7demons:
ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΌ! Τελείως στρεβλή αντιμετώπιση του αρχαιολογικού υλικού μη που πείτε...

Δεν έχω ιδέα τι σκεφτόταν πραγματικά ο Ζίβκωφ, πάντως ούτε ο Τσάτσος είχε ιδέα τι δώριζε. Το περίφημον "μαρουσιώτικο κανάτι" αναφέρεται ως "γεωμετρικό" αλλά και ως "του 6 αιώνος", άρα αρχαϊκό. Ψάξε βρες λοιπόν ποιός έχει μεγαλύτερη άγνοια, που καταγράφονται (και αν) όλα αυτά επισήμως, ποιός δίνει την εντολή να φύγει το αντικείμενο, με ποιά κριτήρια διαλέγει το συγκεκριμένο, κλπ. κλπ.

Υ.Γ.1 Έ, όχι και ημιμαθή που δεν ξέρατε την κλανιώρα! Σιγά το πράγμα!

@Λεμονιά: Χαίρομαι που σας φάνηκε ενδιαφέρον. :)

varometro είπε...

Κοίτα να δεις που έμενα στην Κεραμούπολη και δεν το 'ξερα... Το μόνο σχετικό που έχει πάρει το μάτι μου είναι ένα στην Κηφισίας, στην στροφή των Αναβρύτων πριν την ανηφόρα του ΚΑΤ, που έχει στοιβαγμένα κάτι κιούπια, κάτι ζαρντινιέρες κλπ. Όχι, κλανιώρες δεν ξέρω αν έχει...

Όντως πολύ καλό το tinyurl. Και τις δικές μου ευχαριστίες ou ming.

varometro είπε...

Α, άμα ενδιαφέρεσαι για κάνα κιούπι (για να αποθηκεύεις το λάδι της χρονιάς, ξέρω 'γω) πες μου να στο στείλω με courier. Νομίζω πως το παλικάρι με το μηχανάκι της ACS που έρχεται συνήθως το γραφείο δεν θα έχει πρόβλημα...

Ιφιμέδεια είπε...

Τυχερέ Μαρουσιώτη,

όλα σας τα λουλούδια έπρεπε να τα έχετε σε πήλινες γλάστρες! Δεν ξέρω δηλαδή μπορεί και να τα έχετε. Το κιούπι που λες πολύ θα το ήθελα, αλλά είναι και πολύ βαρύ -όσο δεν φαντάζεσαι-και κρίμα ο άνθρωπος να ξεμεσιαστεί με τη μηχανή.

Νομίζω ότι θα προμηθευτώ με το αυτοκίνητο, πάντως ευχαριστώ πολύ!

Pastaflora είπε...

Κι εγώ τα αγαπώ τα κανάτια, ειδικότερα όταν πέφτουν από μπαλκόνια με στόχο την εύρεση γαμπρού!
Πέραν της πλάκας, θυμάμαι κάποτε όλη την Κηφισίας στο Μαρούσι γεμάτη κανατάδικα. Τα χάζευα μέσα από τον οικογενειακό κουβά και αργότερα ανεβοκατεβαίνοντας με τα λεωφορεία.
Σήμερα πια χάθηκαν σχεδόν όλα, θυσία στη γυάλινη "ανάπτυξη" (τρομάρα τους) του κατακαημένου, πάλαι ποτέ, γραφικού χωρίου.

Ιφιμέδεια είπε...

Ναι, τα κανάτια θυμίζουν όντως τη Θεία από το Σικάγο!

Ωραία η ανάμνησή σας Πασταφλώρα μου!

advocatus diaboli είπε...

Χε, χε, χε. Απολαυστικό!

advocatus diaboli είπε...

Απλώς να πω για το τι δώριζε ο Τσάτσος, ότι αυτά τα δώρα τα επιλέγει το υπουργείο Πολιτισμού και είναι, τώρα πλέον, και σωστά, αντίγραφα. Παλαιότερα ήταν αυθεντικά, αλλά όχι ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας. Δεν τα έβγαζε κανείς πρόεδρος από τη συλλογή του, από τη συλλογή του κράτους τα έβγαζε! Εξ ου και ήτανε (ήσαντε...) ανοιχτοχέρηδες τα πουλάκια μου!!!!

Ιφιμέδεια είπε...

Ε, μα γι'αυτό το πήρε για Μαρουσιώτικο ο γερο-Ζίφκωφ. Δεν θα πίστευε την τύχη του. Σου λέει είναι δυνατόν;

Δράττομαι της τελευταίας σου παρατήρησης Advocatus και σκέφτομαι (μειδιούσα) τον Μητσοτάκη να χαρίζει από τη συλλογή του. Μη μου πείτε, εδώ γελάμε...!