Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Στη χώρα των Τατάρων

Φέτος το καλοκαίρι ξενέρωσα ανεπανόρθωτα με όλη αυτή την επαναστατικότητα που ξεσπάθωσε μέχρι τις πρώτες άδειες. Την παρακολούθησα από απόσταση ασφαλείας, αλλά αναπόφευκτα με πήραν μερικά σκάγια. Δε βαριέσαι. Σκέφτομαι τώρα ότι το Αιγαίο, το Κυκλαδονήσι και το Ελληνικό Φως, αυτό το ακατανίκητο σύμπλεγμα νεοελληνικών κλισέ είναι απείρως δολοφονικότερο.
 

Συζητώντας με τον Μ. τις προάλλες καταλήξαμε ότι ο πιό σκληρός, ο πιό οδυνηρός θάνατος είναι ο θάνατος από κλισέ. Εν τω μεταξύ νιώθουμε κι οι δυό μας σαν υπόδικοι που κρεμάται επί των κεφαλών μας η εν λόγω ποινή ώστε εύλογα βρισκόμαστε (εδώ και χρόνια είναι η αλήθεια) στο στάδιο της αυτοσυντήρησης: αυτό που επειδή δεν μπορείς να αρχίσεις τα χαστούκια και τις προσβολές, αποσύρεσαι στο σπίτι σου, στη φωλιά σου και ιδιωτεύεις.
Τα έχω ξαναπεί αυτά, το ξέρω.
Δεν είμαι σίγουρη τί φταίει που σταμάτησα να γράφω εδώ και καιρό στο blog. Ίσως ότι διαβάζω πολλά άλλα blogs γεγονός που έχει διπλή συνέπεια: αφενός να διαβάζω κείμενα που μου αρέσουν πολύ (οπότε μπαίνω στη λογική "δεν μπορώ να τα γράψω καλύτερα") αφετέρου να διαβάζω κείμενα εντελώς ηλίθια (οπότε με πιάνει παραίτηση μπροστά στην ηλιθιότητα και αρνούμαι να επικοινωνήσω, ως προαναφέρθηκε).


Ίσως η πιό ρεαλιστική αιτία είναι το γεγονός ότι από το Μάρτιο ετοιμάζουμε με τον Θ. ένα μεγάλο, κολοσσιαίο για την ακρίβεια, project που καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος του "ελεύθερου" χρόνου μας, το μυαλό μας, το σώμα μας, τέλος πάντων όλες τις διαθέσιμες πηγές ενέργειες. Ελπίζουμε, αν όλα πάνε καλά, η πρώτη φάση του project να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, οπότε θα μπούμε στη δεύτερη φάση. Προσωρινός τίτλος: "the Perseus project".


Επειδή έχω πολύ καιρό να γράψω, δεν νιώθω καμιά απολύτως ανάγκη να έχει συνοχή αυτή η ανάρτηση, οπότε μπορώ εδώ να αναφέρω ότι σήμερα το πρωί διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα θυμήθηκα την θεία μου τη Σοφία.


 
Η Σοφία ήταν "η Ρωσίδα" και είχε έρθει με το θείο μου από την Τασκένδη, νομίζω κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του '70. Έχω να την δω πάρα πολλά χρόνια, ασφαλώς πάνω από 20 και αναρωτήθηκα σήμερα τί να κάνει και πώς να είναι. Αφορμή μιά φράση του προαναφερθέντος μυθιστορήματος που ανέφερε τη "Χώρα των Τατάρων". Ας εξηγηθώ.

Όταν η περίφημη Σοφία ήρθε με τον θείο Τ. από τη Ρωσία (προφανώς με τον όρο εννοούσαμε την τότε ΕΣΣΔ) αναπόφευκτα συγκέντρωσε την προσοχή όλων μας. Ήταν μιά γυναίκα εντυπωσιακή τόσο για την εμφάνιση όσο και το χαρακτήρα της. Την θυμάμαι κοκκινομάλλα με σχιστά μάτια και ψηλά ζυγωματικά, ψηλή και πολύ αδύνατη, εν γένει μάλλον άχαρη. Είχε πολύ τσιριχτή φωνή και συνήθιζε να πλακώνεται με το θείο μου στα Ρωσικά. Απομονώνονταν σε ένα δωμάτιο του σπιτιού στο χωριό και γινόταν της κακομοίρας. Μετά τα ρώσικα βρισίδια ακούγονταν και υπόκωφοι θόρυβοι, ένδειξη ότι έπεφτε ξύλο. Η Σοφία πάντως δεν τις έτρωγε, αν καταλαβαίνετε τί εννοώ. Τέλος πάντων κανείς δεν τολμούσε να παρέμβει, ούτε βέβαια να υπαινιχθεί τίποτα στον ίδιο τον θείο Τ., αλλά ως γνήσια ελληνική οικογένεια σχολιάζαμε το εντυπωσιακό γεγονός ότι ο θείος τις έτρωγε.

Η Σοφία δεν ήταν εύκολος άνθρωπος για κανέναν. Καταλάβαινε ελληνικά και μιλούσε λίγο σπαστά, αρκετά χαριτωμένα, αλλά ήταν διαπιστωμένο ότι ακόμη κι αν έλεγε κάτι και συμφωνούσες, αμέσως εκείνη έλεγε το αντίθετο και βρισκόσουν να διαφωνείς μαζί της. Δεν είχες από που να την πιάσεις.

Η μαμά μου προσπαθώντας να εξηγήσει το φαινόμενο αναζητούσε, ως άλλος Ηρόδοτος, σχετικές πληροφορίες για τις συνήθειες των Ρώσων από άλλους παλινοστούντες, και είχε έτσι οδηγηθεί σε μιά συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με την καταγωγή της. Διότι η Σοφία, όπως την είχαν πληροφορήσει, δεν ήταν γνήσια Ρωσίδα, σαν αυτές τις δίμετρες ξανθές κουκλάρες που βλέπαμε τότε τα καλοκαίρια στο Βεάκειο να γλυστράνε στροβιλίζοντας στη σκηνή με τις παραδοσιακές στολές τους - βέβαια τα σχιστά της μάτια έπρεπε να μας είχαν ψιλιάσει κι εμάς, πριν τους πληροφοριοδότες. Τέλος πάντων.

Η Σοφία προερχόταν σύμφωνα με τις αφηγήσεις από κάποια φυλή πέρα από τον Καύκασο, ήταν "Τατάρα". Από τη στιγμή που διευκρινίστηκε το φυλετικό ζήτημα, η μαμά μου τελείωνε πάντα τις σχετικές συζητήσεις με την επωδό "καλέ μην το συζητάτε, αυτή δεν πιάνεται φίλος, είναι Τατάρα" με αφάνταστη έμφαση σε όλα τα γράμματα της λέξης, κυρίως στο τονιζόμενο "ά". Η μαμά σταματούσε εκεί, κουνούσε το κεφάλι κι αρνιόταν να δώσει άλλες εξηγήσεις. Υπαινισσόταν με νόημα όλες τις ταινίες που είχαμε δει ως τότε με Ούνους, Μογγόλους και άλλους άγριους λαούς που κοιμώνταν πάνω στα άλογά τους καλπάζοντας στις στέπες της Μογγολίας και στα άξενα τοπία, τα "πέρα από τον Καύκασο". Οι Τάταροι στο μυαλό μας φορούσαν δερμάτινες στολές, είχαν μακριές κοτσίδες, το μαχαίρι στο στόμα και έστηναν τις σκηνές τους όπου έβρισκαν. Άγριος νομαδικός λαός, δεν πίστευε σε θεό.


 
Όταν επιλύθηκε το φυλετικό, η στάση της οικογένειας απέναντι στη Σοφία απέκτησε μια παράδοξη ανοχή: οι ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα της αποδίδονταν πλέον σε στοιχεία εγγενή, που δεν μπορούσε, ακόμη κι αν ήθελε, να αποβάλει. Οι σφαλιάρες και τα μπινελίκια στον θείο μάς στενοχωρούσαν βέβαια, αλλά από την άλλη καταλαβαίναμε ότι για όλα έφταιγε η Τατάρικη φύση της, δεν γινόταν να μην τις τρώει ο θείος.
Θυμάμαι μόνο μιά φορά να έχω πάει στο σπίτι των θείων στην Αθήνα, σε ένα διαμέρισμα με μπαλκόνι. Δεν έχω άλλη ανάμνηση από αυτή την επίσκεψη, μόνο ένα τεράστιο σαμοβάρι πάνω σε έναν μπουφέ. Με τα χρόνια απομακρυνθήκαμε πλήρως από την οικογένειά τους. Ο θείος ήταν απελπιστικά μυστικοπαθής, άλλαζε το τηλέφωνο του σπιτιού τους και δεν μας το έδινε, τέτοια πράγματα. Τηλεφωνούσε ο ίδιος μετά από 5 χρόνια ας πούμε και σε ρώταγε τί κανεις και πώς είσαι, σαν να μην τρέχει τίποτα. Ήταν σαφές ότι δεν ήθελε επαφές.


 
Μετά από πολλά χρόνια μάθαμε ότι χώρισε με τη Σοφία κι εκείνη έμεινε μόνη στο διαμέρισμά τους. Φαντάζομαι ότι εκείνη ζει ακόμη - κάπως θα μαθαίναμε το αντίθετο. Εκείνος συνέχισε να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται κατά διαστήματα και μαθαίναμε ότι έκανε σχέσεις με άλλες γυναίκες, όλες αλλοδαπές, Ρωσίδες, Αγγλίδες κλπ. Έτσι έλεγαν τα κουτσομπολιά, επιβεβαιώνοντας πλήρως την θεωρία που έχω αναπτύξει με τα χρόνια και φροντίζω να αναφέρω ως επωδό σε όλες τις σχετικές οικογενειακές συζητήσεις κουνώντας το κεφάλι με νόημα: ότι δηλαδή ο θείος Τ. είναι "πράκτορας της KGB".
Γιατί βλέπεις κι εγώ δεν πάω πίσω σε φαντασία, είμαι κόρη της μαμάς μου.


 
***
Την ανάρτηση εικονογραφούν polaroid φωτογραφίες του Andrei Tarkovsky.

19 σχόλια:

Provato είπε...

τατάρα ξετατάρα, εγώ την ξέρω για Σοβιετικιά, άρα Ρωσίδα.

ήξερα ότι μας συνδέουν και άλλα, λοιπόν! έχεις θεία Ρωσίδα!

σε παρακαλώ γράφε πιο συχνά. έστω και για να ρίχνεις χαστούκια και προσβολές.

Provato είπε...

επίσης, αν ο θείος σου ήταν λαδέμπορας θα μπορούσα επιτέλους να αναφωνήσω την αγαπημένη μου ατάκα από παιδί "Τατάρα στον λαδέμπορα!!!!" και να μην είναι σουρεαλισμός!

7Demons είπε...

Λατρεμένη μας,

Δε χρειάζεται να ξενερώνετε με τις "επαναστατικότητες".
Δείτε το υπό το Ιστορικό και κοινωνικό πρίσμα: οι κάθε λογής κοινωνικές αφυπνήσεις/διαμαρτυρίες/τσαντίλες/αγανακτήσεις και ότι άλλο θέλετε, οι οποίες κ ά π ο ι ε ς φορές αλλάζουν τον κόσμο,ξεκινούν έτσι ακριβώς.
Ως αχταρμάς.
Οι μακάριες ιχθυοπώλησσες του Παρισιού δεν πήγαν με τα χασαπομάχαιρά τους να πιούν τσάι με την Αντουανέτα,ούτε οι Μπολσεβίκοι είχαν διαβάσει όλοι τους το "Κεφάλαιο" του Μαρξ-και πολύ περισσότερο δεν έλαβαν από τον Τσάρο πρόσκληση σε δείπνο,λίγο πριν κάνουν λαμπόγυαλο τα χειμερινά ανάκτορα στο Πέτρογκραντ.

Κατά τα λοιπά - και πολύ πιο ουσιώδη!- να σας ευχηθούμε από τα καλυτερότερα και πλέον ένθερμα συγχαρητήριά μας για το εγχείρημα του Περσέως!!!


υγ1.Άσχετο:η θεία Σοφία,αποτελεί γονιδιακό,ανθρωπολογικό και πολυπολιτισμικό θησαυρό!Περιμένουμε όταν έλθει η ώρα, να την επαναπροσεγγίσετε και να μας μεταφέρετε τις εντυπώσεις σας!
υγ2. Ενημέρωση από δουλειά: μας αφαίρεσαν μια ημέρα από την άδεια λόγω "ανωτέρας βίας" και ημείς επήραμεν τον πούλο...
κλαψ & σνιφ...

Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είπε...

Νομίζω ότι πρέπει πάτε στο υπερθέαμα "Αγανακτισμένοι 2: The comeback": πραγματικά, έχει τα πάντα εκεί, επομένως σίγουρα θα έχει και Τατάρους.

Όσο για το Perseus Project, φαντάζομαι ότι γνωρίζετε πως σας πρόλαβε ο Καραμανλής (έστω, το Πανεπιστήμιο Tufts - πάντοτε ταυτίζω αυτά τα δύο μεγέθη):
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/

varometro είπε...

Πολλά συγχαρητήρια για το Perseus Project. Εύχομαι να ολοκληρωθεί με το καλό. Περιμένουμε updates.

Η σκέψη πως οι αδειούχοι επαναστατημένοι θα επιστρέψουν μου προκάλεσε κατάθλιψη...

ma είπε...

τωρα καταλαβα...το Μαρτιο εγινε ο Ευαγγελισμός και το Δεκεμβριο έχουμε τα Χριστουγεννα... Σου πάει για Παναγία - ο Θ. για Ιωσήφ , και η θεία από τη Ρωσσία, θα κάνει τους μάγους με τα δωρα. Μπορεί να είναι μία αλλα κάνει για τρείς!
Συγχαρητήρια!!!

Ιφιμέδεια είπε...

@provato


Αχαχαχαχαχα! Άκου "Τατάρα στο Λαδέμπορα"!!!
Μόνον εσύ θα μπορούσες να μεταπλάσεις τέτοια ατάκα! Δεν ήταν όμως λαδέμπορας ο θείος ο οποίος προφανώς φώναξε "Κατάρα στην Τατάρα"...

(εννοείται ότι μας συνδέουν πολλά: σήμερα κι εγώ άκουγα Πάριο, τί είναι όλα αυτά, τυχαία; ε; ε;)

Ιφιμέδεια είπε...

@Αγαπημένα μας,

δεν διαφωνώ διόλου με την επαναστατικότητα και την απελπισία των παραδειγμάτων που αναφέρετε, αλλά αδυνατώ να φανταστώ τους Μπολσεβίκους και τις ιχθυοπώλισσες να κάνουν διακοπή ολίγων μηνών για διακοπές... Έχει η απελπισία χρονοδιάγραμμα; Προφανώς ναι.

Κατά τα λοιπά και πλέον ουσιώδη: πολύ σας ευχαριστούμε ;)

Η θεία Σοφία ήταν τελικά μιά περσόνα που άξιζε μεγαλύτερης εξερεύνησης. Ίσως πρέπει να επανέλθω στις περιπέτειές της εν Ελλάδι.

Υ.Γ. 1. Κατάρα στο σύγχρονο δουλεμπόριο.

Υ.Γ. Η σημερινή μας επικοινωνία πολύ με συγκίνησε την ευσυγκίνητη.

Ιφιμέδεια είπε...

@varometro

Μερσί για τις ευχές.

Κι εγώ με κατάθλιψη τα σκέφτομαι αυτά...

Ιφιμέδεια είπε...

@Κωνσταντίνος Καντακουζηνός

Σεβαστέ Καντακουζηνέ,

βουλωμένο γράμμα διαβάζετε, ως άλλωστε ταιριάζει σε έναν αληθινό βυζαντινό. Το project μας όντως εβαφτίστηκε από το του Tufts project (άμα δεν κλέψεις στον ακαδημαϊκό κόσμο δεν έχει γούστο), αλλά σας διαβεβαιώ είχα εξορίσει στα βάθη της μνήμης τη σχέση του Κωστάκη με το εν λόγω Πανεπιστήμιο.

Αναμένω εναγωνίως να δω Τάταρους in action στο sequel!

Ιφιμέδεια είπε...

@ma

Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια, αν και ταιριάζουν με την ολοκλήρωση του project.
Πρέπει να βρούμε χώρο για τον Άγιο Βασίλη στη διανομή των ρόλων, δεν γίνεται τίποτα χωρίς αυτόν!

Takis X είπε...

Μάλιστα. Κι ελεγα πως μόνο το δικό μου σοι εχει μπλεξίματα κ παραξενιές,μια χαρά μας βρίσκω!Κατα αλλα μας λείπετε. Διαρκώς κ ακαταπαυστως.Φαντάζομαι πως μόλις το πρότζεκτ τελειώσει να σας εχουμε ξανά κ ξανα κ ξανα κοντα μας.

Πλιζ γραψτε .Μην εγκαταλειπετε. Το καλοκαίρι ,αυτό το ξενέρωτο καλοκαίρι ,βεβαίως,βεβαίως πέρασε.

Παμε για αλλα (καλύτερα)

Ιφιμέδεια είπε...

@Takis X

Α, τα μπλεξίματα δεν λείπουν από κανένα ελληνικό σόϊ - όλοι προβληματικοί είμαστε με έναν τρόπο.
Θέλω κι εγώ να επικοινωνώ Τάκη μου, ελπίζω να είμαι τακτικότερα εδώ.
Σ'ευχαριστώ πάντα που δεν με ξεχνάς.

Coco είπε...

ο Περσέας είναι αυτός που έκοψε το κεφάλι μιας τατάρας;

Xilaren είπε...

:-)

τα xmas λοιπόν με κουραμπιέδες και περσέους πρότζεκτ. ματς και μουτς

Ιφιμέδεια είπε...

@Coco

Τατάρα η Μέδουσα; Για όλα φταίνε οι βάρβαροι δηλαδή...

Ιφιμέδεια είπε...

@Xilaren

Πολλά σμουτς. Θα σας αναμένω με πολλούς κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

butterfly είπε...

λοιπόν, ήθελα να γράψω πολλά, αλλά στο διάβασμα του πρότζεκτ ένα μόνο έχω να δηλώσω:

γιου μπεγιονσέ, γιου!:))

Ιφιμέδεια είπε...

@buttefly

:)))